home / Nieuws / ‘codema’s gezicht van irrigatiesystemen’: danny van den bosch

‘CODEMA’s gezicht van irrigatiesystemen’: Danny van den Bosch

Gepubliceerd door CODEMA, 27 mei 2021

Bijna 4 decennia, zo lang werkt Danny van den Bosch voor CODEMA. Hij begon als installatiemonteur vlak voor de opkomst van de substraatteelt en zag de markt zich ontwikkelen. Hij werkt nu al jaren als account manager voor de water- en elektrotechniek, maar zijn passie draait om mensen.

“Ik doe niets liever dan klanten bezoeken en met hun in gesprek gaan over hun uitdagingen voor irrigatiesystemen. Op basis van een flow-schema met daarin alle elementen, bespreken we in duidelijke taal hoe het systeem gaat functioneren. Op die manier krijg ik snel boven water waar wij écht waarde kunnen toevoegen.”

CODEMA stemt aanbod en dienstverlening altijd af op de behoeften van klanten. Van een gesloten en volledig geautomatiseerd teeltsysteem tot een baanbrekende oplossing voor watermanagement. ‘Na een goed gesprek, weet ik nagenoeg precies wat een klant nodig heeft. Wij leveren de systemen en natuurlijk het onderhoud dat daarbij hoort, maar de klant, hun organisatie moet ermee werken. Daarom is het zo belangrijk dat we eerst samen bepalen wat nodig is.’

“De investering voor zo’n systeem is behoorlijk. Maar wat is behoorlijk, als je daardoor elk jaar tien kilo per vierkante meter meer kan produceren? Of je ineens van al je zorgen om water af bent?”

De divisie Water Management ziet kansen in West-Europa, waar tuinbouw het meest geavanceerd is, maar ook in waterarme gebieden zoals bijvoorbeeld Californië. Zelfs in traditioneel arme gebieden die het meest te kampen hebben met voedselschaarste, maakt de kennis van CODEMA het verschil. In West-Europese landen is de tuinbouw de rest van de wereld ver vooruit. Hier houdt men zich bijvoorbeeld bezig met geavanceerde, zoveel mogelijk gesloten, groeisystemen waar geen druppel water verloren hoeft te gaan. Door middel van ondergrondse wateropslag, geautomatiseerd watermanagement, een mobiel gotensysteem en de nieuwste fertigatietechnieken behaalt men een ongekende efficiëntie.

Bunnik Vriesea's

CODEMA realiseert voor klanten bijvoorbeeld innovatieve oplossingen voor het opvangen van regenwater of gebruik van afvoerwater. In West-Europa, maar bijvoorbeeld ook in bepaalde gebieden van Canada, valt er per jaar zo’n 900 liter water per vierkante meter kas. Dat is bijna genoeg voor de teelt, maar het vraagt om een goede oplossing voor wateropslag én reiniging. Opslag omdat het water in de herfst en winter valt, terwijl het in de zomer nodig is. En reiniging omdat we geen ziektes of schimmels in de kas willen laten. De rest van het water vult men aan met vers water. Dit water is in deze gebieden van goede kwaliteit, omdat de overheid of instellingen als waterschappen, het zuiveren.

Irrigatiesystemen voor tuinbouw in waterarme gebieden

Ook in waterarme gebieden is wateropslag vaak een belangrijk deel van CODEMA’s oplossing. Bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Californië waar elke zomer een watertekort heerst. De bodemgesteldheid en de regenval bepalen voor welke oplossing we kiezen. In het ideale geval gebruiken we de grond onder de kas voor de wateropslag. Hier pompen we het water tijdelijk in de grond en halen het er weer uit wanneer het nodig is. Het resultaat: de opdrachtgever heeft in één klap met veel minder onzekerheid te kampen.

Natuurlijk levert CODEMA de software en watermanagement systemen voor deze oplossing waarmee dat water optimaal gebruikt wordt in het groeiproces.

Altijd innoveren

Ook de komende jaren blijft CODEMA investeren in onderzoek, experimenten en samenwerkingen op het gebied van watermanagement. Het goed omgaan met deze schaarse grondstof heeft namelijk een enorme impact op de opbrengst van klanten én op onze gezamenlijke leefomgeving.

Whitepaper Kwaliteit

Download

Case: Langemead Group

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.