home / Nieuws / tuinbouw expertise wereldwijd ontplooien

Tuinbouw expertise wereldwijd ontplooien

Gepubliceerd door CODEMA, 6 juli 2020

Hoe zorgt de Nederlandse specialist in tuinbouwoplossingen ervoor dat men wereldwijd dezelfde hoge kwaliteit maatwerk levert? CODEMA’s COO tracht processen en componenten zoveel mogelijk te standaardiseren terwijl er ruimte blijft voor maatwerk. Dit terwijl mensen centraal staan.

In dit artikel deelt hij zijn operationele strategie en aanpak om de kwaliteit van CODEMA’s dienstverlening te borgen terwijl het bedrijf steeds meer internationaal actief is.

Operationele strategie focust op lokaal en service

“Een belangrijk speerpunt van onze strategie, is dat we dicht bij onze klanten zitten om hun taal en cultuur te kennen en te spreken. Dat begint met het verlenen van service aan bestaande klanten in dat desbetreffende gebied. Dit breiden we vervolgens uit met sales capaciteit zodat we verder kunnen groeien in een regio of land. Met de tijd voegen we daar bijvoorbeeld een engineer of projectleider aan toe, zodat we projecten steeds meer lokaal uitvoeren. Zo doen we dat in China, waar we in 2019 een vestiging openden, maar ook in onze vestiging in België.

Voor mij is het de kunst om in dat proces de balans te vinden tussen enerzijds het standaardiseren van onze producten of processen en anderzijds het voldoen aan de unieke behoeftes van klanten in een bepaalde regio. Door standaardisatie kunnen we onze enorme kennis en expertise wereldwijd inzetten. Echter doordat we steeds de dienstverlening aanpassen aan de wensen van de klant kunnen we telkens weer de juiste kwaliteit leveren. Dat is een bijzonder spanningsveld.”

Operationeel directeur Antoine Kapteijns

Antoine Kapteijns – “Als operationeel directeur zorg ik ervoor dat we intern al onze processen zo efficiënt mogelijk uitvoeren terwijl we aan al onze klanten de juiste kwaliteit leveren. En kwaliteit betekent voor een Nederlandse rozenkweker natuurlijk iets anders dan voor een Chinese investeerder. Zelfs telers in Duitsland en België hebben al behoorlijk uiteenlopende wensen. Door ons productaanbod en dienstverlening daarop in te richten, blijven we al onze klanten goed helpen.”

Unieke kennis van teeltsystemen wereldwijd inzetten

De CODEMA vestigingen in Venlo en Bergschenhoek zijn de kenniscentra van de organisatie. Hier zit tientallen jaren ervaring met de verschillende disciplines die aan de basis staan van kritische teeltsystemen. In Venlo zit het grootste deel van de specialistische kennis op het gebied van watermanagement, elektrotechniek en belichting, in Bergschenhoek zitten juist de meeste experts op het gebied van logistiek, software en constructie. De projectleiders van beide vestigingen zetten natuurlijk graag elkaars expertise in bij projecten.

“Als bij een project meerdere disciplines aan bod komen, zetten we specialisten in uit zowel Venlo als Bergschenhoek. We werken nauw samen met klanten aan de realisatie van complete hightech teeltsystemen waarbij de kennis van de beide Nederlandse vestigingen cruciaal is. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met de Zwitserse Gebrüders Meier:

 

De afgelopen jaren hebben we onze werkwijze hierop aangepast. Waar voorheen elke vestiging zijn eigen aanpak koos, trekken we dit nu gelijk over alle vestigingen om werkwijzen te uniformeren. Dat betekent dat we continu bezig zijn met het uitwisselen van ‘best practices’ zodat onze werkwijze overal hetzelfde is. Zo zetten we onze specialisten flexibeler in, ongeacht de locatie van het project. Dat is zowel voor onze mensen als de klant ideaal. Momenteel leggen we onze nieuwe processen vast en maken we de omslag naar het gebruik van één centraal ERP -en financieel systeem.”

‘Configure To Order’ teeltsysteem maakt maatwerk mogelijk

“Tegelijkertijd leveren wij ook maatwerk. Een klant specifieke oplossing die afgestemd is op zijn voorkeuren en teelt. Dat lijkt een tegenstelling, gestandaardiseerde processen en maatwerk, maar dat is het gelukkig niet. In de ontwerpfase werken we aan het modulair ontwerpen, zodat we vanuit een gestandaardiseerde basis precies dat systeem bouwen dat de klant nodig heeft. Door dit ‘Configure To Order’ systeem leveren we maatwerk, maar worden alle onderdelen kostenefficiënt geproduceerd. Dat ziet de klant onderaan de streep terug.”

Mensen verbinden

“Het klinkt allemaal heel technisch, maar mijn belangrijkste rol is die van verbinder. Om processen te uniformeren of tot modulaire oplossingen te komen, moeten we onze specialisten bij elkaar brengen. Zij hebben namelijk de kennis om te bepalen welk proces tot het beste resultaat leidt. Dat is ook de enige manier om draagvlak te creëren voor de nieuwe manier van werken.

De eerste keer dat we mensen van verschillende locaties en disciplines bij elkaar brachten, was voor hen een bijzondere ervaring. Een watermanagement specialist moest ineens samen met een elektrotechneut bepalen hoe ze het aan gingen pakken. Gelukkig kwamen ze er snel achter dat ze allebei hetzelfde willen: het beste resultaat voor de klant. Hierdoor kwamen ze al snel met de oplossingen die we zoeken. Mijn rol is om onze managers te stimuleren en te ondersteunen bij het doorbreken van patstellingen en om het tempo hoog te houden. Echt mensenwerk dus.”

Kruisbestuiving leidt tot best practices

“De openheid en veranderingsbereidheid van onze mensen maakt mij trots. We hebben de afgelopen tijd veel mensen aangetrokken die niet uit de tuinbouwsector komen, maar juist uit compleet andere sectoren. Zij stellen goede vragen of komen met totaal andere oplossingen die onze specialisten niet gewend zijn. Dat doet men niet af met een ‘zo werkt het nu eenmaal’, in tegendeel, iedereen staat open voor nieuwe ideeën.

Als we de nieuwe instroom samenbrengen met de mensen die over tientallen jaren tuinbouwervaring beschikken, ontstaat een zeer waardevolle kruisbestuiving waar onze klanten nu en in de toekomst van profiteren.”

Antoine Kapteijns – COO CODEMA

“Mijn vrouw zei: “Je hebt het bij CODEMA naar je zin. Je praat er altijd enthousiast over.” Dat viel haar blijkbaar op,” vertelt Antoine Kapteijns, COO van CODEMA. “Toen ben ik gaan nadenken voor mijzelf, wat maakt dat ik enthousiast ben over CODEMA? Ik realiseerde mij dat ik met enthousiasme bij CODEMA werk om twee redenen: de klik en samenwerking binnen het directieteam en de ambitie van CODEMA om wereldwijd positie in te nemen en daarbij op gebied van duurzaamheid een rol spelen.”

Kapteijns werkt sinds 2018 bij CODEMA. In eerste instantie als ad interim Vestigingsmanager Venlo, maar al snel vroeg Marcel Koolen (CEO CODEMA) hem bij het directieteam te komen. Zijn relatie met Koolen gaat jaren terug, maar het is de dynamiek binnen het hele directieteam die voor hem het belangrijkst is:

“We zijn enorm veelzijdig. Iedereen heeft zijn eigen expertise en we geven elkaar het vertrouwen dat we het mét elkaar gaan doen. We kunnen allemaal ons ei kwijt en zetten daarom de schouders onder onze gedeelde ambitie. Ieder heeft zijn onze eigen rol binnen de strategie.”

 

Whitepaper China

Download

Case: FlorAmor kiest in digitalisering voor Codema Software

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.