home / Nieuws / codema opent eerste kantoor in azië! hoe zijn we hier gekomen?

Codema opent eerste kantoor in Azië! Hoe zijn we hier gekomen?

Gepubliceerd door CODEMA, 18 november 2019

November 2019 opent Codema de deuren van haar nieuwe kantoor in Beijing, China. Hier ging een hele geschiedenis aan vooraf.

Hoe groeide Codema uit van een bedrijf, dat eind jaren 50 de logistiek in sierteelt verbeterde tot de toonaangevende speler van nu? Een speler die wereldwijd alle technische aspecten binnen de tuinbouwkas ontwerpt, ontwikkelt en levert.

De eerste stappen in automatisering

Het begon in 1958. Na jarenlang in de kas van hun opa te hebben gewerkt, richtten Herman en Huub Wooning in 1958 HAWE op. Ze zetten de eerste stappen in het verbeteren van de interne logistiek in kassen met containertafels.

Begin jaren 70 introduceerde Codema als eerste electro trolleys voor interne logistiek. Het duurde tot 1975 totdat het eerste mobiele container systeem in gebruik werd genomen. Hier was veel interesse in, waardoor Codema ook buiten de landsgrenzen begon te leveren. De eerste gebruikers rapporteerden dat deze mobiele container systemen voor maar liefst 40% besparing op arbeidskosten zorgden.

Overname na overname

In 1980 werd de stap gezet van machinebouwer naar projectontwerper, ontwikkelaar en bouwer. Het duurde tot 1998 totdat het bedrijf in handen kwam van ondernemer en visionair Maarten de Jager. Toen hij HAWE van de broers Herman en Huub overnam, voegde hij het bedrijf samen met aluminiumfabrikant WEVAB. De ontwikkelingen in digitalisering namen begin 2000 een vogelvlucht. Om hierin een rol van betekenis te spelen, werd in 2002 softwareleverancier SDF overgenomen. De tuinbouw groeide verder, als ook de toenemende vraag van groentetelers naar irrigatie technologie, klimaat controle en energie en belichting. Hier speelde men op in met de overname van B-E De Lier in 2011. Het bedrijf groeide verder en opende kantoren in België en Duitsland.

Één visie, één merk; Codema

Deze ontwikkelingen brachten de behoefte aan een heldere bedrijfsidentiteit met zich mee. In 2016 werden de bedrijven officieel samengevoegd en omgedoopt tot één bedrijf; Codema. Er kwam een hernieuwde focus op voedsel, sierteelt, medicinale cannabis en indoor teelt.

Internationale groeiambities

Inmiddels trad de zoon van Maarten, Gideon de Jager toe tot het familiebedrijf. Hij is inmiddels aandeelhouder en CCO van Codema. In 2017 werd Marcel Koolen aangewezen als General manager van Codema en het jaar daarop verkocht Maarten de Jager zijn aandelen aan investeringsmaatschappij Nordian Capital. Dit partnership zorgt ervoor dat Codema haar ambitieuze internationale groeiambities kan versnellen.

Lokale sales en service in China

De eerste mijlpaal van deze groeiambities viert men nu met de opening van het Codema kantoor in Beijing, China. De Chinese (hightech) tuinbouw markt groeit sinds enkele jaren met dubbele getallen. Hiermee is ook de vraag naar (Nederlandse) tuinbouwtechniek en automatisering sterk gegroeid. Om met de snelheid van de markt mee te bewegen en de vraag naar kennis en efficiënte oplossingen effectief te beantwoorden, opent Codema een kantoor met lokale medewerkers op het gebied van sales en service. Het kantoor ligt op slechts 30 minuten van het vliegveld en is omringd door diverse ambassades en internationale organisaties. De officiële en feestelijke opening vond plaats op 17 november 2019.

 

Whitepaper Future

Download

Case: OK Plant: Dashboards helpen ons om nauwer met klanten samen te werken

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.