home / Nieuws / specialisme bepaalt het succes van een medicinaal cannabis-project

Specialisme bepaalt het succes van een medicinaal cannabis-project

Gepubliceerd door CODEMA, 6 juni 2019

Wat bepaalt het succes van een medicinaal cannabisproject? Volgens Dave van Schip, Project Manager bij Codema, draait alles om specialistische kennis en kunde.

Groei medicinale cannabis

In deze markt is er op dit moment sprake van een race, een race om als eerste op grote schaal medicinale cannabis te produceren en de beloofde returns veilig te stellen. Dave is verantwoordelijk voor het op tijd productie-gereed hebben van verschillende cannabiskassen over de hele wereld. We bespreken met hem de belangrijkste uitdagingen maar vooral de kansen die er zijn in de markt voor medicinale cannabisproductie en kas bouw in het algemeen.

Geboren en getogen in Aalsmeer met ouders die een eigen rozenkwekerij hebben groeit Dave letterlijk op met glastuinbouw. Inmiddels werkt hij al 7 jaar bij Codema, hier begon hij als project engineer, werd projectleider en stuurt nu als projectmanager wereldwijd alle projectleiders aan. Het bedrijf groeit hard, met name in het buitenland:
“Toen ik begon was Nederland onze belangrijkste markt, inmiddels is dat nog 20% van onze projecten. Niet omdat ons marktaandeel kleiner is geworden, we zijn als bedrijf sterker dan ooit, maar juist omdat we zo hard gegroeid zijn in het buitenland. Medicinale cannabisteelt is een belangrijke groeimarkt waarin onze specialistische kennis het verschil kan maken. Op dit moment lopen er alleen al in Noord-Amerika vijf grote projecten op dit gebied. En we verwachten dat dit blijft groeien.”

 

Dave Interview medicinale cannabis

 

Projectmanagement essentieel bij realisatie cannabis kas

In steeds meer landen wordt de teelt van cannabis, onder vergunning en voor een medicinale toepassing, vrijgegeven. Codema is een wereldwijd vooraanstaande leverancier van horticultural solutions en staat dan ook bovenaan de shortlist van cannabis investeerders. Hun vraag: ‘Help ons om zo snel en goed mogelijk een kas voor de productie van medicinale cannabis te realiseren’. Dave is de man die er namens Codema voor zorgt dat dit in orde komt.
“Bedrijven die actief zijn in de teelt van medicinale cannabis hebben doorgaans enorm gemotiveerde en hoogopgeleide mensen in dienst. Maar die weten niet altijd precies hoe een kas in elkaar steekt. De eerste stap is dan ook dat Codema helpt met het opstellen van een realistisch projectplan en verwachtingsmanagement zodat zij al hun milestones kunnen halen. Dat voorkomt dat hun investeerder zich zorgen gaat maken.
Vervolgens staat flexibiliteit centraal. Tijdens deze vaak meerjarige trajecten verandert de scope van een project namelijk regelmatig en daar moet je als organisatie op ingericht zijn. Wij sturen specialisten de wereld over om op locatie problemen op te lossen en productie of planning zeker te stellen. Dat gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel maakt Codema uniek in de markt. Onze klanten herkennen dat ook, zij komen bij ons terug voor een kas in bijvoorbeeld een nieuw land. Waar ik dan vooral trots op ben is dat zij ons nu al veel eerder in het proces betrekken, ze weten als geen ander waar onze kracht ligt.”

 

Innovatie in de kas: automatisering

Codema heeft haar sporen verdiend in de Nederlandse glastuinbouw. Kwekers weten het bedrijf te vinden voor oplossingen rondom logistiek, watermanagement, klimaatbeheersing en software en hebben zeer nauwgezette eisen. Er zijn veel overeenkomsten tussen het bekende telen van bijvoorbeeld tomaten en cannabis, de kennis van Codema zorgt in beide gevallen voor een hogere opbrengst, rendement of technische innovatiekracht:
“Een kweker of cannabisteler wil zijn kas bedienen met zijn iPad, liefst vanuit de achtertuin of het strand. Hij versnelt de groeicyclus of vertraagt deze juist op basis van de verwachte marktvraag en kan nauwgezet in de gaten houden of alles op orde is. Bij de kweker is dat vooral nog toekomstmuziek maar cannabistelers kunnen daar nu al in investeren. In de eerste projecten lukte dat vaak nog niet, maar bij de aanvragen die nu binnenkomen nemen we dat al mee.”

 

Dave interview cannabis

 

When a plan comes together

Dave verwacht dat Codema in de toekomst een nog groter deel van het binnenwerk voor een medicinale cannabiskas zal leveren. Waar op dit moment logistiek, automatisering en watermanagement de belangrijkste diensten zijn, komen daar in de toekomst waarschijnlijk nog een heel aantal onderdelen bij:
“Codema levert altijd als laatste op, wij zorgen ervoor dat er daadwerkelijk productie gedraaid wordt. Als er vertraging optreedt moeten wij daarop adequaat reageren maar dat gaat natuurlijk beter als we een grotere verantwoordelijkheid hebben. Dat zien onze klanten gelukkig ook, ik verwacht daarom dat we de komende jaren onze dienstverlening in deze markt aanzienlijk uit gaan breiden. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbeheersing en automatisering. Dan hebben we alles in eigen hand en kan ik een klant nog eerder zeggen: Het komt in orde!”

 

Wilt u weten hoe Codema zorg draagt voor de realisatie van hightech, (medicinale cannabis)kassen over de hele wereld? Neem dan contact op met één van onze Accountmanagers: lmeijer@codemasystemsgroup.com of +31 6 5399 0957. Eerst verder lezen, download dan onze Medicinale Cannabis whitepaper: https://codema.nl/nl/products/medicinale-cannabis/

Whitepaper China

Download

Case: Perry van de Haak: Automatisering van het hoogste niveau

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.