home / Nieuws / software als basisvoorwaarde voor goede bedrijfsvoering

Software als basisvoorwaarde voor goede bedrijfsvoering

Gepubliceerd door CODEMA, 20 november 2020

Hoe krijgt een teler maximaal grip op de bedrijfsvoering én opbrengst van een kas? Softwaresystemen van CODEMA staan aan de basis van die controle in sier-, voedsel- én kruidenteelt. In gesprek met CODEMA’s Accountmanager Software & Web Solutions Pieter Zwinkels.

Software & Web Solutions van CODEMA is een modulair software- en managementinformatiesysteem dat alle processen en systemen van een modern tuinbouwbedrijf raakt. Hoewel de verschillende modules samen één systeem vormen, is een individuele module ook goed afzonderlijk te gebruiken. Het is gangbaar dat de samenwerking begint met het ‘kasbestand’: een automatiseringssysteem dat alle logistieke processen aanstuurt vanuit de kritische teeltsystemen in de kas van de teler. Het kasbestand is naar behoefte uit te breiden door er losse modules aan toe te voegen. Zo groeit CODEMA mee met de teler.

De rol van Software & Web Solutions

Onderstaande uitspraken en informatie komen van Pieter Zwinkels, Accountmanager Software & Web Solutions. Zwinkels zit van jongs af aan in de tuinbouw. Zijn ouders kweekten radijs en al vanaf de middelbare school had hij bijbaantjes bij telers of handelsorganisaties in de tuinbouw. Het was geen verrassing dat hij koos voor vervolgopleidingen bij de in land- en tuinbouw gespecialiseerde HAS in Den Bosch en Universiteit van Wageningen. Na zijn studie bleek dat hij bij CODEMA al zijn interesses kon combineren:

“Software raakt alle facetten die in mijn bedrijfskundige studie aan bod kwamen. Waar het ook over gaat, er is altijd software nodig. Goede personeelszaken en arbeidsregistratie, optimalisatie van productverkoop, inkoop, voorraadbeheer, dit zijn allemaal systemen waar de teler zijn voordeel mee doet. En zeker nu er steeds meer grote internationale projecten bij CODEMA zijn, is software steeds meer een basisvoorwaarde voor een goede bedrijfsvoering.”

Kasbestand maakt aansturing kritische bedrijfsprocessen mogelijk

Kassen worden groter om schaalvoordelen te benutten. Daarbij zie je ook dat het aantal orders toeneemt terwijl de ordergrootte afneemt. Dit zorgt voor meer logistieke bewegingen en een hogere complexiteit. Hoe houdt een teler grip en controle over wat er in zijn kas gebeurt?

“Door middel van het kasbestand bestuurt de teler zijn hele kas. In het kasbestand zijn alle geautomatiseerde systemen aan elkaar gekoppeld. De gebruiker krijgt instructies van het kasbestand door. Het systeem bedenkt zelf hoe hij de processen op de beste manier uitvoert en de plant via het ideale pad van A naar B en tot slot naar C vervoert. De teler houdt natuurlijk te allen tijde zicht op waar de verschillende planten zich in zijn kas bevinden.

Het kasbestand geeft een duidelijk overzicht en telers zijn er binnen no-time wegwijs in. Als teler kan je ook dieper in de materie duiken. Selecteer een container of plant en je weet precies welke container het is, welke teelt erop staat en bij welke partij dit hoort. Nog een stap verder en je ziet precies in welke groeifase de plant zich bevindt en welke voeding deze kreeg. De gebruiker heeft alle controle en voorkomt hiermee fouten.”

https://vimeo.com/280141968

Interne processen inzichtelijk maken

Met het kasbestand is de huidige status van de kas inzichtelijk en bestuurt men de verschillende systemen. Maar de teler wil vaak dieper inzoomen op bepaalde processen of op ontwikkelingen anticiperen. CODEMA biedt daarvoor diverse software modules waarmee men interne processen bestuurt:

 1. Registratie van partijen of individuele planten, materialen en arbeid;
 2. Plannen van teelten, materialen en arbeid;
 3. Sorteren van planten met Vision systemen;
 4. Koppelen van klimaatcomputer.

“Wanneer zet ik bepaalde planten op zodat ik zeker weet dat ik in die bepaalde periode over voldoende aanbod beschik? Hoeveel arbeid heb ik nodig op deze dagen? Hoeveel ruimte heb ik op welk moment vrij en benut ik op die manier mijn kas zo optimaal mogelijk? Dit zijn cruciale vragen voor elke teler. Onze software beantwoordt deze vragen snel.

Door het combineren van modules is het mogelijk om het volledige teeltproces te plannen, te volgen, arbeid te registreren, toe te zien op de kwaliteit en zelfs de klimaatcomputer af te stemmen op de planning. Zo heeft de teler grip op de processen en speelt hij maximaal in op de veranderende vraag vanuit de markt.”

CODEMA Software faciliteert externe bedrijfsprocessen

De structuur voor het ontvangen en afhandelen van orders is nergens zo complex als in de Nederlandse tuinbouw. De bloemenveilig, verschillende virtuele marktplaatsen en bijvoorbeeld een eigen webshop moeten allemaal communiceren met één centraal systeem zodat orders en voorraad altijd kloppen. CODEMA’s ervaring met het leveren van maatwerk oplossingen in deze complexe omgevingen, zorgt ervoor dat men wensen van internationale klanten vrijwel altijd waarmaakt.

CODEMA onderscheidt de volgende modules en systemen:

 • Offerte- en facturatie systeem;
 • Virtuele marktplaats;
 • Webshop verkoop.

“Ons marktleiderschap op het gebied van integratie met bijvoorbeeld Floriday en Floramondo – digitaal handelen op de Nederlandse Bloemenveiling – bewijst dat CODEMA belangrijke speler is op gebied van software voor de tuinbouw. Wij koppelen de interne logistiek van een kas aan verschillende digitale marktplaatsen. Daarbij zorgen wij vervolgens ook nog eens voor een ongekend inzicht in de processen van de kas.”

https://vimeo.com/312927586

Datawarehouse

Alle data en informatie komt uiteindelijk terecht in wat CODEMA het DataWarehouse pakket noemt. Dit managementinformatiesysteem verwerkt en brengt big data samen in dashboards en overzichten waarmee een teler snel inzicht krijgt in zijn bedrijfsvoering.

“We laten letterlijk alles samenkomen. Denk aan arbeidsregistratie, het energie en water verbruik of bijvoorbeeld een overzicht van de groeistatus van bepaalde containers of zelfs individuele planten. Combineer dat met verkoop- en inkoopinformatie en je weet precies hoe je presteert. Dat stemmen we natuurlijk altijd 100% af op de wensen van de teler. Hij heeft daarmee overzicht om de juiste beslissingen te maken voor zijn bedrijf.”

Het DataWarehouse pakket is de module die fungeert als managementinformatiesysteem voor kritische teeltsystemen en is vervolgens verder te integreren in verschillende tools zoals PowerBI en QlikView.

Ideale situatie: maximale grip op efficiëntie en opbrengst

Hoe ziet de wereld eruit als je alle modules combineert? Zwinkels vertelt:

“Een compleet software en automatiseringssysteem zorgt ervoor dat de teler maximale grip heeft op de processen én opbrengst van de kas. Dat wordt bijvoorbeeld toegepast in een orchideeën kas. Elke plant staat individueel in het systeem. Niet alleen de locatie van de plant, maar alle mogelijke eigenschappen en invloeden houdt men per plant bij. Camera’s inspecteren regelmatig iedere afzonderlijke orchidee, waarna het systeem automatisch zaken als afmeting, aantal takken en open bloemen noteert.

Komt er een order binnen? Dan koppelt het systeem de juiste, individuele planten aan de bestelling van de klant en verplaatst deze naar de inpak werkplek. Het is zelfs mogelijk om bij elke plant een volledig groei- en teeltrapport bij te voegen. De inpaktijd wordt tot slot toegekend aan de specifieke order en vervolgens gaan zowel bestelling als factuur de deur uit. Een volledig gesloten en geautomatiseerd systeem waarin opbrengst en efficiëntie tot in het kleinste detail te volgen zijn.”

Whitepaper Future

Download

Case: Efficiënte irrigatie voor blauwe bessen teler Schrijnwerkers

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

  Thank you for your Interest
  You can download the whitepaper via the button below.