home / Nieuws / piloot die medicinale cannabis specialist werd

Piloot die medicinale cannabis specialist werd

Gepubliceerd door CODEMA, 6 juni 2019

Lars Meijer werkt inmiddels 4 jaar bij Codema. Hij begon op de serviceafdeling maar werd al snel ingezet als verkoper in de snelgroeiende markt voor medicinale cannabis.

Het was een bijzondere weg voor hij zijn plek als accountmanager bij Codema vond: “Al sinds ik mij kan herinneren was het mijn droom om luchtvaartpiloot te worden. Ik kon alleen geen stoel vinden na het succesvol afronden van de pilotenopleiding en stond toen wel echt voor een zwart gat. Toen ik solliciteerde bij Codema wilde mijn toenmalige manager, Maurice, mij de kans geven maar de commercieel directeur had zijn bedenkingen. Hij liet zich overtuigen en ik mocht op een tweede gesprek komen. In de auto terug, kreeg ik al een telefoontje dat ik kon beginnen. Fantastisch dat ik die kans kreeg en mijzelf kon bewijzen de afgelopen jaren.”

 

Geboren in het westland

Achteraf is het niet gek dat Lars zijn draai bij Codema wist te vinden. Hij is in het Westland (Wateringen) geboren, werkte in de vakantie in een paprikakas en voetbalt met kassenbouwers en kwekers. Maar toen hij startte bij Codema wist hij niks van kassen of de logistieke systemen die daar het hart van zijn. Gelukkig was de markt voor medicinale cannabis net zo nieuw als hij, een goede combinatie.

 

Investeren in medicinale cannabis

“De traditionele Codema klant is de kweker. Ervaren dames en heren die hun hele leven al in het vak zitten en precies weten hoe ze hun kas ingericht willen hebben en met welke technologie. De klant voor medicinale cannabis kassen lijkt daar totaal niet op, dat is een investeerder die een gat in de markt ziet. Wat we uiteindelijk leveren kan hetzelfde zijn, maar de informatie en kennisbehoefte is compleet anders. Het verkoopproces zit anders in elkaar. Omdat ik net in die rol begon wist ik niet anders en kon ik deze groep uitstekend bedienen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat Codema in de markt als dé specialist op het gebied van medicinale cannabis bekend staat.” aldus Lars.

 

 

Technologie voor cannabis teelt

 

Cultivation systems voor medicinale cannabis

Met name de innovativiteit en complexiteit van deze projecten spreken Lars aan. In een cannabiskas kan Codema namelijk al haar kennis en kunde kwijt:

“Een cannabis investeerder wordt – op een goede manier – niet gehinderd door enige kennis. Waar de kweker voorzichtig stappen zet buiten de gebaande paden heeft een cannabis investeerder allemaal exotische ideeën, het budget én het verdienmodel om deze uit te voeren. Een mooi voorbeeld is het automatisch verplaatsen van grote, zware plantenbakken. Een Nederlandse kweker zou weten, dat is veel te zwaar ik laat ze mooi staan, maar een cannabiskweker wil vanaf het begin zoveel mogelijk automatiseren. En dat past ook in het verdienmodel, de opbrengst van een cannabiskas is zoveel hoger.

Het medicinale aspect is ook van grote invloed op de complexiteit van een medicinaal cannabisproject. Zo moet de groei van ‘seed to product’ gevolgd worden door middel van een track and trace systeem. Dat gaat van locatie en klimaat tot de bewatering. Omdat het om cannabis voor medicinaal gebruik gaat zijn er uitzonderlijke strenge kwaliteits- en gezondheidseisen waar het product aan moet voldoen. Dat kunnen we allemaal natuurlijk zonder probleem inrichten, maar dat brengt kosten met zich mee die een kweker bijvoorbeeld niet kan verantwoorden. In deze markt kan het allemaal.”

 

Business case medicinale cannabis kas

Waar de kweker een specificatie aanvraagt helpt Codema een investeerder in medicinale cannabis bij de ontwikkeling van een ’turn-key’ business case. Dat proces is bijzonder, vooral omdat het nog zo’n nieuwe markt is. De volgende stappen komen altijd aan bod voordat de klant kan beginnen met de bouw van de cannabiskas:
1. Opbouwen van de business case (4-6 weken)
2. Vergunningaanvraag
3. Samenstellen definitieve specificatie
4. Opdrachtbevestiging opstellen
5. Kick-off projectteam
6. Projectplanning
7. Realisatie

 

Cannabis vergunning aanvraag tot oogst

Lars legt het traject als volgt uit:
“De eerste mijlpaal is vaak de vergunningaanvraag, daarvoor heeft de klant veel informatie nodig en deze kunnen wij op korte termijn en op hun specifieke wensen afgestemd leveren. Dat duurt al met al ongeveer een maand en vervolgens kan de vergunning aangevraagd worden. Hoe lang dat duurt is natuurlijk afhankelijk van zowel klant als schaal maar zodra die binnen is gaan we echt aan de slag. Samen met de klant stellen we een definitieve specificatie vast die past binnen de business case en kan de opdrachtbevestiging getekend worden. Vervolgens organiseren we een kick-off en wordt de projectplanning opgesteld. De realisatie kan beginnen.”

 

Medicinale cannabis: van seed-to-product

“Ik ben erg trots op de rol die Codema in dit proces speelt. We kunnen de klant in de belangrijkste projectfasen volledig ontzorgen. In de aanloop doordat wij onze kennis en expertise vrijelijk delen, en in de realisatie, omdat wij er uiteindelijk ook voor zorgen dat er daadwerkelijk geproduceerd wordt in de nieuwe kas. Dat waarderen klanten ook, we hebben inmiddels alweer nieuwe orders binnen van klanten voor wie wij onlangs al een kas realiseerden. Wat wil je nog meer?”

 

Codema is dé specialist op het gebied van horticulture solutions voor medicinale cannabis kassen. Wilt u meer weten over de oplossing en ondersteuning die Codema kan bieden? Neem dan direct contact op met Lars op: lmeijer@codemasystemsgroup.com of +31 6 5399 0957. Eerst verder lezen, download dan onze Medicinale Cannabis whitepaper: https://codema.nl/nl/products/medicinale-cannabis/

 

Lars Meijer cannabis expert

 

 

 

 

 

 

Whitepaper Kwaliteit

Download

Case: Maes

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.