home / Nieuws / medicinale cannabis kas: klaar voor productie

Medicinale cannabis kas: klaar voor productie

Gepubliceerd door CODEMA, 14 juni 2019

Nu medicinale cannabis in steeds meer landen wordt gelegaliseerd, wordt Codema betrokken bij een groeiend aantal internationale medicinale cannabisprojecten. Maar wat komt er nu kijken bij het inrichten van een kas, zodat deze klaar is voor productie?

De klant ontzorgen

Projectleider Willem Vonk vliegt namens Codema de hele wereld over om ervoor te zorgen dat cannabisprojecten op tijd productieklaar zijn. Zijn betrokkenheid begint in de ontwerpfase en hij zorgt er uiteindelijk voor dat de klant kan produceren. We bespreken met hem hoe Codema in de verschillende fasen van ieder project het verschil weet te maken. Willem Vonk is projectleider bij Codema, maar dat is niet hoe hij zichzelf zou omschrijven:

“Mijn functie is projectleider maar in de praktijk ben ik vooral probleemoplosser en leraar. Op basis van mijn ervaring weet ik voor bijna elk probleem wel een oplossing en die kennis breng ik bij elk project weer over aan de teams op locatie.

Willem woont in Lansingerland, werkt al bijna 40 jaar voor Codema en vliegt als projectleider de hele wereld over. De laatste jaren zit hij veel in Noord-Amerika waar veel cannabis kassen gerealiseerd worden. Hij stapt al aan het begin van het project in, als het project nog maar in de tekenfase zit:

“Ik probeer ervoor te zorgen dat de klant helder inzicht heeft in de gevolgen van keuzes. Het plaatsen van een luchtleiding boven of onder in de kas kan al verschil maken voor de operatie. Belangrijk is dat de klant zich met de juiste zaken bezig kan houden en dat wij hem ontzorgen.

 

Projectleider Willem Vonk

Op tijd in productie

De klanten voor een kas waarin medicinale cannabis verbouwd wordt, verschillen van bijvoorbeeld de tuinders waarmee Codema in Nederland werkt. De Nederlandse tuinder weet precies welke gevolgen bepaalde keuzes hebben. Dit is ingebakken in de jaren ervaring die opgebouwd is in de Nederlandse glascultuur, soms al generaties lang. Terwijl de klanten op de markt van medicinale Cannabis vaak starters zijn in de tuinbouw. Deze klant leert snel tijdens het proces. Dit maakt dat soms gedurende het proces keuzes worden bijgesteld.

Vanwege de jarenlange ervaring in de tuinbouw is Codema uitermate geschikt voor het begeleiden van de klant in deze dynamiek. Hoogwaardig personeel gecombineerd met lokale kennis en ervaren projectleiders zorgen ervoor dat ook aanpassingen tijdens het proces goed worden begeleid. Daarom kan Codema haar verantwoordelijkheid voor het productie-klaar opleveren goed invullen.

“Wij werken altijd met lokale teams die aangestuurd worden door een projectleider. De samenstelling is ook altijd anders, soms werken we samen met aannemers en soms met individuele specialisten. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat de klant wil en van wat het project nodig heeft in elke fase. We zijn trots op onze kwaliteiten en brengen die graag over op beginnende tuinders. Bij oplevering laten we altijd een ervaren team achter en vertrek ik weer naar een volgend project waarbij het opnieuw begint.”

 

Verschil tussen een cannabis en een reguliere kas

De meeste cannabis projecten hebben een gesloten kas waarin alle omgevingsfactoren gecontroleerd worden. Dat betekent dat er koeling en verwarming nodig is, watermanagement, lucht aan- en afvoer en zelfs een sluis om de gewenste druk in de kas in stand te houden. Daarnaast is er sprake van specifieke veiligheids- en gezondheidseisen omdat het om een medicijn gaat. Dit alles maakt een cannabisproject enorm veeleisend, echt een vakgebied waar Codema in uitblinkt.

“De installatie van de klimaatbeheersing, automatisering en het transport in een kas moet zo zuiver, zo goed gebeuren. Dat weten wij als geen ander. Als alles namelijk draait is er bij het minste of geringste sprake van stilstand, en dan kost het pas echt geld.”

 

Techniek voor cannabisteelt

Betrouwbare, Nederlandse kwaliteit

Alle materiaal, benodigdheden en machines worden in Nederland gemaakt en verscheept. Daar stelt men in de praktijk nog wel eens de vraag; “Kan dat niet voor vertraging zorgen?”. Dat legt Willem dan als volgt uit:

“Dat zou je denken maar in de praktijk is het behoorlijk uit-geëngineerd. We weten het oppervlak van de kas en de hoeveelheid werkbladen, tafels, supportpalen en containerbanen die erin komen. En met onze ervaring weten we precies welke reserve-onderdelen er eventueel nodig zijn. Zo komen we bijna nooit voor verrassingen te staan. Dus nee, dat beïnvloedt de planning bijna nooit.”

Codema is één van de weinige bedrijven in de wereld die oplossingen van dit niveau en met deze kwaliteit kan leveren. Alle benodigdheden in het betreffende land fabriceren vraagt om veel verschillende leveranciers en zorgt voor een hoge mate van onzekerheid op het gebied van kwaliteit en planning. Daarbij is de doorlooptijd meestal veel hoger.

“Wij leveren het geheel operationeel af en zorgen ervoor dat we de juiste marges en overschotten inbouwen. Zo zitten we op locatie nooit zonder en komen we nooit in de problemen. De klant weet hierdoor zeker dat het in orde komt.”

 

Dit is mijn leven

“Ik vind niks mooier dan mooie projecten bouwen en opleveren. En daar ben ik in de afgelopen 40 jaar behoorlijk goed in geworden. Klanten kunnen letterlijk bouwen op mijn kennis en ervaring. Dat breng ik ook graag over op m’n collega’s, maar ik wil zelf ook blijven bouwen. Ze vroegen het mij pas nog: ‘Willem, is het een idee als jij meer op het hoofdkantoor blijft en van daaruit iedereen in het veld adviseert?’. Maar thuisblijven past niet bij mij, daarom vlieg ik regelmatig naar andere Codema projecten om daar mijn ervaring te delen. En ik heb natuurlijk elke dag wel contact met de andere projectleiders om even te sparren of wat af te stemmen. Zo draag ik mijn kennis en ervaring over aan de rest van het team.”

Over een jaar of drie gaat Willem waarschijnlijk met pensioen, maar daar wil hij eigenlijk nog niet aan denken. Daarbij wil hij zeker weten dat hij met een gerust hart kan stoppen, anders blijft hij liever werken: Hij vat het zelf kort maar krachtig samen: “Dit is mijn leven.”

Codema is dé specialist op het gebied van horticulture solutions voor medicinale cannabis kassen. Wilt u meer weten over de oplossing en ondersteuning die Codema kan bieden? Neem dan contact op met een van onze Accountmanagers: lmeijer@codemasystemsgroup.com of +31 6 5399 0957. Wilt u eerst verder lezen? Download dan onze Medicinale Cannabis whitepaper: https://codema.nl/nl/products/medicinale-cannabis/

Whitepaper Kwaliteit

Download

Case: Scheers kiest voor Codema’s jarenlange ervaring en lichtexpertise

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.