home / Nieuws / kwaliteitsborging bij de realisatie van kritische teeltsystemen

Kwaliteitsborging bij de realisatie van kritische teeltsystemen

Gepubliceerd door CODEMA, 3 september 2020

CODEMA’s kennis van kritische teeltsystemen reist de hele wereld over. Onder leiding van het Project Management Team realiseert CODEMA gelijktijdig tuinbouwoplossingen op vier continenten. Het team is de afgelopen jaren fors gegroeid.

Hoe handhaaft CODEMA het kwaliteitsniveau en de dienstverlening zodat dit meegroeit met de wensen van klanten? Jasmijn Lip, CODEMA’s nieuwste projectmanager, hierover aan het woord. “De doelgroep – en daarmee de dienstverlening – van CODEMA is de afgelopen jaren uitgebreid. We leveren onze diensten en kritische teeltsystemen inmiddels van de westkust van de Verenigde Staten tot aan de oostkust van China en in alle landen daartussen. Waar wij voorheen ervaren (Nederlandse) tuinders bedienden, zijn grote bedrijven en investeerders nu ook een belangrijk deel van onze doelgroep. De kwaliteit van onze op maat gemaakte teeltsystemen willen we hoog houden, waardoor we onze dienstverlening aan deze nieuwe doelgroepen moeten aanpassen.“

 

Jasmijn Lip werkt als projectmanager over de hele wereld aan tuinbouwprojecten

Jasmijn Lip

Dienstverlening afgestemd op wensen klant

Afhankelijk van de wensen en kennis van de klant en de omstandigheden passen wij onze dienstverlening aan. Dat betekent dat het proces van aankoop tot levering en zelfs service en onderhoud er voor twee klanten soms behoorlijk verschillend uitziet.”

“Ons doel is een tijdige en kwalitatief goede oplevering van de kritische teeltsystemen aan de klant, maar de weg ernaartoe bepalen we samen.”

De afdeling Project Management is verantwoordelijk voor het complete proces. Het is de verbindende factor tussen verkoop, engineering, productie, software, service en de klant. Deze afdeling ontwikkelde zich de afgelopen jaren sterk, onder andere door het aantrekken van nieuw talent zoals Jasmijn Lip. Zij staat stil bij de belangrijkste ontwikkelingen, de borging van kwaliteit en het plezier en de uitdaging in werken bij CODEMA.

 

Codema werkt samen met internationale partners aan diverse tuinbouwprojecten over de hele wereld

Samenwerking aan een project

Kwaliteitsborging levering van kritische teeltsystemen

“In de wereld waar ik vandaan kom, de Offshore industrie, is alles georganiseerd rondom documentatie, protocollen en normering. Daar hoort een bepaalde manier van samenwerken bij, wat de klant waardeert. Bij CODEMA werd eerst vooral de tuinder bediend die goed wist wat hij wilde en, net zo goed als wij, wist wat de technische mogelijkheden zijn en wat de kwaliteit is. De waarde van documentatie was minder belangrijk. Nu onze doelgroep uitbreidt, is kwaliteitsborging steeds belangrijker. Daarbij komt mijn ervaring goed van pas.”

Jasmijn zet zich, naast haar lopende projecten, in voor initiatieven die bijdragen aan de borging van de kwaliteit en het in control zijn bij projecten, zoals onder andere:

  • Selectie en inrichting van het nieuwe ERP-systeem.
  • Verdere standaardisatie van documentatie.
  • Herinrichten van processen.

Bovenal gelooft zij dat één intermenselijk proces in het bijzonder het verschil maakt:

“Bij CODEMA komen momenteel twee stromen samen. De een is ervaring, decennialange ervaring met kritieke teeltsystemen. De ander is kennis door het aantrekken van nieuwe mensen uit andere branches of met goede ideeën. Beiden moeten we in ons bedrijf behouden en integreren. In projecten is het belangrijk dat ik als een soort spin in het web alle communicatielijnen open houd en verbind. Zo leren we van elkaars kennis en ervaring en zorgen we ervoor dat we blijven groeien als organisatie.”

“Wat ik leuk vind, is om me volledig in een project te verdiepen. Je ontvangt een groot contract, maar je moet het hele project nog volledig uitdenken en de richting bepalen. Daarin zie ik de uitdaging.”

 

Samenwerking met klanten

Een aankooptraject in deze markt duurt maanden of soms zelfs jaren. Dit resulteert uiteindelijk in een contract van, in het beste geval, tientallen pagina’s. Elke afspraak en de impact daarvan op de dienstverlening en kosten zijn hierin opgenomen. Dit vormt het startpunt voor de samenwerking tussen projectmanager en klant. Echter gedurende het project verandert er van alles, hier maakt goed project management het verschil.

“Natuurlijk werken wij aan een zo naadloos mogelijke overgang tussen Sales en Project Management, maar niet alles is tijdens het verkooptraject te overzien. Daarom is het cruciaal dat we tijdens het project de verwachtingen met onze opdrachtgever blijven afstemmen. Zo weet de opdrachtgever precies waar men aan toe is. Wanneer verwachtingen voor iedereen duidelijk zijn, kunnen we onze oplossing vervolgens nog beter afstemmen op de wensen van de klant.”

 

Codema is actief in de wereldwijde tuinbouw sector

“Toen ik solliciteerde realiseerde ik mij nog niet hoe internationaal CODEMA is. In mijn eerste maanden hield ik mij vooral bezig met projecten in de buurt. Daarna kwam een project met een handmatig systeem in Engeland en nu ben ik bezig met de start van een groot, volledig geautomatiseerd, project aan de Amerikaanse Westkust. Bij elk project werk ik met een ander onderdeel van CODEMA wat mij de mogelijkheid geeft om steeds met andere teamleden de uitdagingen aan te gaan.”

 

Waarom werken bij Codema?

Als relatief nieuwe medewerker van CODEMA kan Jasmijn prima haar mening geven over de vraag waarom iemand moet kiezen voor een baan bij CODEMA. “Ik vind de vrijheid fantastisch, daar ben ik erg enthousiast over. Je draagt de verantwoordelijkheid over jouw eigen projecten. Natuurlijk moet ik zaken verantwoorden, maar in mijn projecten regel ik alles zelfstandig. Binnen het team dagen we elkaar daarnaast ook op een goede manier uit, we willen samen nog succesvoller worden en mooie resultaten behalen. Binnen CODEMA ben je medeverantwoordelijk voor de richting en keuzes van het bedrijf, dat ondernemende zit in het DNA van de organisatie. Als dat je aanspreekt, voel je je bij CODEMA zeker op je plek.”

 

Fabriek van Codema in Nederland

Samenwerking in onze fabriek

 

 

Whitepaper Kwaliteit

Download

Case: Fransen Roses start met slimme software

Laatste nieuws

Faillissement Codema Systems Group bv

Lees meer
Complete systemen voor het grondloos telen van sla op mobiele goten

Lees meer
“CODEMA snapt wat wij willen en kwam met een goed plan”

Lees meer
Nieuws pagina

Codema on Twitter

Volg ons op Twitter

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.