home / cases / slimme tuinbouwtechnologie voor sparta rotterdam

Slimme tuinbouwtechnologie voor Sparta Rotterdam

Op het Spartaplein, voor het Kasteel, wordt een ondergronds waterbuffer aangelegd, waar regenwater wordt opgevangen, gefilterd en diep in de ondergrond wordt opgeslagen. Met het opgeslagen regenwater wordt de grasmat van de Rotterdamse voetbalclub Sparta besproeid.

Droge voeten voor de wijk en duurzaam hergebruik van regenwater

Regenwater in Spangen kan nu niet goed weg, omdat Spangen laag is gelegen en weinig groen heeft. Een nieuwe, 1000 m3 grote buffer gemaakt van kratjes en folie onder een Cruyff court vangt voortaan de regenbuien op en moet wateroverlast in de wijk Spangen tegengaan als het hard regent. Met behulp van een filter met planten en zand wordt dit regenwater daarna gezuiverd, alvorens met infiltratieputten te worden opgeslagen in een ondergrondse bel. Sparta kan het gefilterde regenwater uit de bodem gebruiken voor het besproeien van het kunstgrasveld in het voetbalstadion. Daar is dan is minder kraanwater nodig.

Ondergrondse waterbuffer vereist extra beveiliging

De ondergrondse bel wordt gemaakt in een zandlaag op vijftien tot dertig meter diepte. Het ontwerp voor de watertechnische installatie is gemaakt door verschillende partijen. Fieldfactors maakte het filter, KWR heeft de verbindingen aangelegd en Codema Systems Groep zorgde voor de engineering en realisatie. Projectleider Jack Vink van Codema Systems Group: ‘Wij hebben deze installatie samen met KWR ontworpen, waarbij wij de engineering voor onze rekening namen. Voor ons was dit engineer-technisch een mooie uitdaging om onze kennis van tuinbouwtechniek toe te passen in een stedelijke omgeving. Zo kwam de watertechnische ruimte in een ondergrondse kelder. In de tuinbouw is de watertechnische ruimte natuurlijk boven de grond, dan heeft een lekkage niet de gevolgen die het onder de grond zou hebben. Voor deze ondergrondse waterberging hebben we extra beveiliging nodig, zo moet er rekening gehouden met het grondwater.‘

 

Bekijk de timelapse video

 

Bijzondere installatie voor deze stedelijke omgeving

De ondergrondse waterbuffer is een proef in het kader van het project Urban Waterbuffer. Bij de Urban Waterbuffer Spangen werken onder meer de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen. De werkzaamheden zijn in maart begonnen en zullen in juni worden afgerond.

Meer informatie: www.urbanwaterbuffer.nl

 

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.