home / cases / steiner; een showcase voor duurzaamheid in de groentesector

Steiner; een showcase voor duurzaamheid in de groentesector

In 2014 startte het Oostenrijkse familiebedrijf Steiner in de plaats Kirchweidach in Bayern met het telen van hoogwaardige producten op een volledig duurzame manier. Hun verse producten liggen alleen in de schappen van de supermarkten in Bayern.
Codema ontwierp, ontwikkelde en installeerde een irrigatiesysteem, waarbij al het water recirculeert. Daarnaast zorgde Codema ervoor dat al Steiner’s kassystemen naadloos op elkaar aansluiten.

Zelfvoorzienende waterbalans

Steiner begon in 2014 met 11,8 hectare tomaten en paprika-teelt voor de lokale markt. In 2016 bouwde Steiner in recordtijd nog eens 7,8 hectare bij en afgelopen jaar bouwde Steiner ook nog eens 6 hectare voor de biologische teelt van komkommers, paprika’s en tomaten. Omdat Steiner elke druppel water wil benutten, kozen zij voor een volledig gesloten irrigatiesysteem, aangelegd door Codema. Het irrigatiesysteem dat Codema ontwierp maakt een zelfvoorzienende waterbalans voor Steiner mogelijk. Zowel het regenwater dat op de daken wordt opgevangen, als de condens uit de kas wordt hergebruikt. Al het drainwater wordt aan de irrigatie toegevoegd. Duurzaam telen houdt immers in dat er zuinig met water wordt omgegaan.

 

 

Volledig gecontroleerde ontsmetting

Voor de ontsmetting van het regen-en drainwater gebruikt Steiner UV-desinfectie onder lage druk. Met de twee lage druk UV-units die Codema bouwde, worden alle bacteriën en virussen gedood. Steiner koos voor dit systeem omdat het volledig geautomatiseerd en beveiligd is en de temperatuur van het water blijft tijdens het proces vrijwel ongewijzigd en de samenstelling van de voedingsstoffen en het pH-niveau is onaangetast.

 

Beregening- en een druppelbevloeiingssysteem

Sinds begin 2019 teelt Steiner in een bedrijf biologisch. ‘’Biologische teelt vergt een uiterst nauwkeurige benadering, omdat je niks kunt corrigeren’’, aldus Jozef Steiner. Voor de 6 hectare bioteelt van komkommers, paprika’s en tomaten werd een beregening- en een druppelbevloeiingssysteem aangelegd.

 

Droog looppad

Codema installeerde een sproeileiding met speciale sproeiers over de grond, die ervoor zorgt dat de wortels in de breedte groeien en het water goed opnemen. Bijkomend voordeel is dat het looppad droog blijft. De biologische meststoffen worden goed door de grond opgenomen en de wortels kennen een gezonde wortelgroei. Codema verzorgde ook de klimaat computer en de electro-technische installatie voor Steiner, zodat alle kassystemen (zoals verwarming, belichting, ventilatoren etc.) als één geïntegreerd geheel functioneren.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.