home / cases / scheers kiest voor codema’s jarenlange ervaring en lichtexpertise

Scheers kiest voor Codema’s jarenlange ervaring en lichtexpertise

Wim Scheers, België, 2018

36.000 m2

Bloemenkwekerij Scheers behoort met 14 rozensoorten en met een oppervlakte van  38 000m² tot één van de grootste spelers op de Belgische markt. Scheers is gespecialiseerd in rozen, waarvan de meerderheid wordt verkocht op de Euroveiling in Brussel. Daarnaast verkopen zij aan particulieren. Op hun erf staat een rozenautomaat, die 24/7 is gevuld met verse rozen. Vanuit de hele omgeving komen hier mensen op af. Scheers was één van de eerste rozentelers in België die LED ging gebruiken en daar heeft hij tot op de dag van vandaag, geen spijt van.

Led’s om de warmte opbrengst te verlagen

Omdat Scheers rozen van hoge kwaliteit kweekt, is het van groot belang dat de kas niet te warm wordt. In 2015 koos Wim er voor om tussen de Son-T verlichting ook Philips GreenPower LED Toplighting op te hangen. Wim Scheers: ‘’De Son-T verlichting creëerde te veel warmte in de kas. Ik moest zelfs Son-T’s uitzetten, om te zorgen dat het niet te warm werd. Wanneer alleen de LED’s branden, wordt er 50% minder warmte geproduceerd in vergelijking met het oude systeem. Hierdoor konden we de warmte, die de WKK genereert beter benutten. Inmiddels is de warmte in de kas mooi in evenwicht’’. Met de LED’s heb ik dezelfde lichtopbrengst. Ook kan ik de verlichting meer uur per jaar aanzetten dankzij de ‘coole’ voordelen van de LED-topbelichting. De belichting is constant en de totale productie is gewoon gelijk gebleven’’.

Wijze les voor andere kwekers

Wim Scheers is al jaren klant van Codema. “Codema bood de juiste oplossing voor ons warmte probleem. Zij hebben jarenlange ervaring en expertise op dit gebied’’. De samenwerking met Codema verliep heel goed. Binnenkort gaan we 0,5 hectares bijbouwen. We kiezen er dan voor om alleen Son-T te gebruiken. De LED’s hebben we niet meer nodig om de warmte naar beneden te halen. Wim Scheers heeft een wijze les voor andere kwekers: Als je investeert in verlichting, investeer dan ook in het aanmaken van elektriciteit met een WKK. Op deze manier kun je de warmte in de kas constant houden en dat levert een goede productie op’’.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.