home / cases / eén aanspreekpunt kritische teeltsystemen groot pluspunt voor gabel

Eén aanspreekpunt kritische teeltsystemen groot pluspunt voor Gabel

Afgelopen maanden is er op de nieuwe locatie in Roeselare, België van tomatenkwekerij Gabel hard gewerkt. De officiële oplevering vond eind april plaats, maar de eerste tomatenplanten werden al in maart geplant. Gabel teelt tomaten op drie locaties, die gezamenlijk 19 hectare beslaan. Voor hun 10 hectare nieuwe kas in Roeselare neemt Tuur Galle, zoon van oprichters Franky Galle en Els Vanackere de leiding. CODEMA leverde alle elektra, belichting, klimaat en water technische oplossingen voor dit nieuwbouwproject. De procescomputer van Hoogendoorn stuurt het klimaat in de kas aan.

One point of contact for critical cultivation systems is big asset for Gabel from Codema Systems Group on Vimeo.

 

Hybride belichting

Gabel koos voor zijn nieuwe kas in Roeselare voor hybride belichting. Tuur Galle: “Boven de tomatenplanten hangt om en om SON T-belichting en LED-belichting. De SON-T-belichting komt van Megaphoton, een Chinees bedrijf dat ook steeds meer voet aan de grond zet in Europa. De LED-armaturen zijn van Signify. Van de 10 hectare is momenteel 5 hectare belicht. Wij kozen hier bewust voor. SON-T-belichting alleen creëert te veel warmte in de kas. De huidige hybride installatie produceert een stuk minder warmte in vergelijking met het oude systeem. Hierdoor benutten we de warmte, die de WKK genereert optimaal. Bovendien produceren we nu het hele jaar door smaakvolle tomaten.”

 

 

Vloeibare meststofunits

Gabel gebruikt op zijn nieuwe locatie vloeibare meststoffen. Tuur Galle: “We zochten naar een flexibele en eenvoudige manier om meststoffen toe te dienen en die vonden we hiermee. De apparatuur is makkelijk in te stellen en dat bespaart ons tijd. We hoeven nu geen grote voorraden op te slaan en kunnen snel reageren. De apparatuur, waarmee we werken is proper en van goede kwaliteit. Het kan wel tegen een stootje, zeg maar.”

We kozen ervoor om een A/B-bakkenvuller te installeren” legt Tuur Galle uit. “Dat houdt in dat de A- en B-bakken (semi)-automatisch met mest worden gevuld zonder dat iemand handmatig hoeft in te grijpen. We zijn nu dus van alle gemakken voorzien.”

 

vloeibare meststofunit

Eén aanspreekpunt

“We werken nu voor het eerst samen met CODEMA en dat bevalt uitstekend, legt Tuur Galle uit. “Het is gemakkelijk om één aanspreekpunt voor alles te hebben. Dat scheelt veel tijd die aan afstemming verloren gaat. Er zijn in het begin nauwelijks storingen geweest en als er al iets voorkwam, dan werden we meteen vakkundig geholpen door de technische staf van CODEMA. Ze leveren heldere technische tekeningen en hun presentatie is professioneel. Als we in de toekomst onze kwekerij uitbreiden, kiezen we weer voor CODEMA.”

 

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.