home / cases / perry van de haak: automatisering van het hoogste niveau

Perry van de Haak: Automatisering van het hoogste niveau

Perry van der Haak is een familiebedrijf dat jonge geraniumstekken produceert voor de Europese markt. Zij beschikken in Afrika over 20 hectares moederplanten productie. In Nederland hebben zij twee locaties; één van 2 hectares en een nieuwe locatie van ruim 3 hectare. Codema ontwierp, ontwikkelde en leverde de gehele logistiek voor hun nieuwe locatie.

Al onze specifieke wensen zijn mogelijk gemaakt

Voordat de kas bedacht en gebouwd werd zat Codema al bij Perry van de Haak aan tafel. Perry: ”We twijfelden of we zouden kiezen voor de aanleg van betonvloeren of voor de aanleg van een rolcontainer systeem. Uiteindelijk viel de keuze op rolcontainers, omdat het veel efficiënter werkt en het veel tijd bespaart. Doordat we vanaf het begin onze specifieke wensen en de mogelijkheden met Codema bespraken, hebben we een enorme winst geboekt. We hadden namelijk een behoorlijk aantal specifieke wensen op het gebied van automatisering en daar heeft Codema heel goed de aansluiting in kunnen vinden. Zo wilden we bijvoorbeeld meer (loop)ruimte tussen de railbuizen. We hebben ook behoorlijke snelheden gevraagd, of eigenlijk geëist en die zijn ook gehaald. Ze zijn nooit op de rem gaan staan, maar ze zijn overal heel goed in meegegaan. Dit heeft een snel en flexibel systeem opgeleverd.”

 

Deze video laat de logistieke systemen in het nieuwbouwproject van Perry van der Haak zien. In deze video legt hij uit hoe de samenwerking met Codema verliep, wat goed ging, welke valkuilen er waren waarom hij voor Codema gekozen heeft.

Perry van der Haak: automatisering op het hoogste niveau from Codema Systems Group on Vimeo.

24/7 service is voor ons heel belangrijk

De software is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het hele systeem. Perry: ”Het is een onzichtbaar deel van het systeem, maar wel een zeer belangrijk deel. Codema heeft hier een hele afdeling voor zitten en dat merk je. Codema biedt ook 24 uur per dag service, 7 dagen in de week. Dat is ook bij ons belangrijk, omdat we in het seizoen ook een aantal weken gewoon 24 uur per dag doordraaien.”

 

Degelijke en zware materialen, die lang mee gaan

Perry licht z’n keuze voor Codema toe: ”Wat technisch mogelijk was is gewoon ook uitgevoerd. Ze snappen het en ze gaan er in mee en dat is als opdrachtgever wel fijn natuurlijk. Codema is actief over de hele wereld. Ze zijn al heel lang in de markt en ze maken van oudsher dingen heel degelijk. Ze gebruiken zware materialen en dat is nodig, want zo’n systeem moet lang mee.”

 

Liften, was units en overheadkranen

Containers worden via een zelfstandige aandrijving afgevoerd worden naar een was unit. Na het wassen worden de containers verplaatst, alwaar een voertuig de containers kan laden. De containerlift brengt de containers naar de tweede laag, welke dienst doet als bufferbaan voor het sorteren. De partijen planten worden aangemeld via de SDF applicatie, zodat de juiste logistieke opdrachten gerealiseerd kunnen worden. De gesorteerde containers worden vervoerd naar de oogstruimte, alwaar de containers worden leeg geraapt en gebufferd op een bufferbaan. Door opdrachten vanuit de SDF software kan de overheadkraan de lege containers (indien nodig) bufferen en naar de was unit brengen.

 

Foto’s P. van der Haak handelskwekerij

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meer weten over Codema? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

    Thank you for your Interest
    You can download the whitepaper via the button below.